2020. december 28., hétfő

Sáfrány a kertünkből-virágzó hagyma-Crocus sativus - Jelenlegi ára: 499 Ft


Sáfrány a kertünkből - virágzó hagyma - Crocus sativus
Az ár 1 db hagymára értendő, mely már idén virágzik.
Kertbe, virágládába, erkélyre, teraszra, kőedénybe, cserépbe.
Szegélynövénynek, vegyes ágyba, virágládába, erkélyre.
Vágott virágnak is alkalmas.
További termékeim:    Csodaszepviragok termékei a TeszVesz-Vatera piacterén
Kérlek, nézd meg a többi aukciómat is, hátha találsz még valami hasznosat, így a postaköltségen tudsz spórolni.
Az ár 1 db hagymára értendő, mely már idén virágzik.  
  
Sáfrány a kertünkben - Crocus sativus - virágzó hagyma
 
A történelem egyes korszakaiban, a sáfrány drágább volt az aranynál. Napjainkban is, a sáfrány a legdrágább fűszer a világon. A fűszerek közül a konyhában a sáfránynak kiváltságos helyzete van, hisz csodákat tehet az ételeinkkel. Lássuk!
A sáfrány, arany- narancssárga színű és a sziglice nevű kék virág bibéjéből nyerik. Törökországból származik. Csupán 0, 08 gr eléréséhez nagyon sok bibe összegyűjtésére van szükség, és ez a gyűjtés csak kézzel végezhető.
Emiatt  olyan drága fűszernövény. A sáfrányból készült tea kiváló idegnyugtató.
   
 
Ha kertünkbe szeretnénk sáfrányt termeszteni, amely évelő így elég egyszer elültetni.
Hogyan használjuk a sáfrányt?
A sáfrányt összezúzott por formában vagy a szálakban árusítják. A legideálisabb, ha a sáfrányszálakat vásárolunk, mert így rögtön észrevehető, ha nem eredeti sáfrányt árulnak. A sziglicének ugyanis hasonló bibéi vannak, mint a sáfránynak, de ezek pirosabbak, hosszúkásabbak és egyáltalán nincs aromájuk. A Curcumát a sáfrány helyett szokták árulni, de könnyen megkülönböztethetjük, mivel más a színük és az illatuk is.  
A sáfrány a konyhánkban
A sáfrányt ősidők óta használják az ételek ízesítésére, színezésére, valamint nagyon fontos összetevője, a paéllának, a bouillabaissenek, a milánói rizottónak, és természetesen a sáfrányos süteményeknek. A sáfránnyal fűszerezik a kagylókat, a halakat valamint a szószok, mártások alapvető összetevője. A sáfrány szálakat összetörve meleg vízbe helyezzük, és az így ízesített folyadékot hozzáadjuk az elkészítendő ételhez a receptünk szerint. Szárítsuk meg a sáfrányt a sütőben, és utána összedörzsölve azonnal az ételünkbe is szórhatjuk. A szálak sötét narancsszínűekre változnak a szárítás után. Egy késhegynyi elég egy négy személyes ételadag befűszerezéséhez.
Termesztése. Évelő növényként 4-6 évig marad egy helyen, ezt követően tanácsos új helyre telepíteni. Évelő gyomoktól mentes területet igényel.
Talaj-előkészítése: mivel nyár végén, augusztusban telepítjük, előtte 1-2 hónappal középmély ásást és kertszerű talajmunkát végezzünk.
Tenyészterülete: sűrűn ültetve lesz szép, beállott, díszes és gazdaságos az állomány, ezért 10 x 10 cm-re ültetjük, méterenként 25 cm széles csapásokat hagyunk, tehát ágyásszerüen műveljük.
Szaporítása hagymagumóinak szétszedésével és duggatásával történik. A mellékhagymák (osztályozva) 5-6 cm-re kerüljenek a földbe. Hagymaszükséglet 100 db/m2.
Ápolása: talajporhanyítás, fokozott gyomlálás.
Öntözése: telepítésekor, szeptember elejétől talaja nedves legyen, csapadék híján permetező öntözéssel pótoljuk a vizet.
Szedése: a virágok kinyílása után 3 napon belül a bibéket csipesszel üvegedénykékbe gyűjtjük (kézzel nem szabad csipkedni, mert nőknél vérzést okozhat). A bibék szedését virításig (kb. 2-3 hét) legalább háromnaponként ismételjük.
Szárítása: a leszedett bibét az üvegedénykében meleg, de nem forró sütőben, tűzhelyen (fűtőtesten) szárítjuk meg. Nagyobb mennyiséget nem rozsdásodó fémszitán, tepsiben, parázs fölött mozgatva szárítunk csörgőre. Utána jól zárható sötét üvegbe tesszük - hatóanyagának megőrzése végett - és úgy tároljuk.
A hagymagumókat 5-6 év múlva szedjük fel, és osztályozva telepítjük új termesztőhelyre.
Kérdezz nyugodtan, ha bármire kíváncsi vagy.
Köszönöm, hogy benéztél hozzám.

Jelenlegi ára: 499 Ft
Az aukció vége: 2020-12-29 10:16 .